Blog Waarom reviews voor makelaars zo belangrijk zijn

20-7-2022

post title

Op wie vertrouw jij het meest wanneer je iets koopt? De tekst op de website of de ervaringen van anderen? Dit geldt ook voor woningkopers en verkopers die op zoek zijn naar een makelaar. 79% van de kopers geeft in een consumentenonderzoek van Funda (2019) aan dat reviews een belangrijk onderdeel zijn in hun eerste selectie van een makelaarskantoor. Kortom, een kantoor zonder reviews is tegenwoordig eigenlijk een beetje als een huis zonder fundering: het kan er prima uitzien, maar mettertijd zak je weg (in de modder, en in de zoekresultaten).

De kracht van reviews

De reden dat woningverkopers en kopers (en wijzelf) kijken naar reviews is omdat het vertrouwen opwekt. De meest waardevolle marketinguitingen voor je merk zijn die andere mensen over jou hebben geschreven. Mensen zullen zich dus eerder baseren op de ervaringen van anderen, dan op wat jij op je website of socials vertelt. Bovendien worden potentiële klanten nog sneller beïnvloedt wanneer de ervaringen van vrienden of familie komen. Het effect van 'social proof' (ervaringen die bevestigen wat de service waard is) wordt hierdoor nóg sterker. Vrienden en familie zijn de sterkste overtuigers.

Hoe verzamel ik reviews?

Reviews verzamelen is best lastig (en dan het liefst nog positieve). Mensen zijn eerder geneigd om van zich te laten horen als ze iets te klagen hebben, dan om het bedrijf te rewarden. Er zijn verschillende manieren om op een (creatieve) manier reviews te ontvangen van je klanten. Allereerst kan je er natuurlijk gewoon om vragen wanneer je een klant geholpen hebt. Doe dit alleen wel met goede timing, zoals bij het tekenen van de koopakte. Funda stuurt automatisch al een link voor een beoordeling wanneer een woning wordt afgemeld als verkocht. Google heeft de mogelijkheid een directe link naar jouw reviews te maken. Zet de link bijvoorbeeld in je e-mailhandtekening of plaats hem in de vorm van een QR-code op je visitekaartje. Aan de hand van een follow-up mail kan je oude klanten altijd nog even wijzen op het plaatsen van een review door de Google-link of Funda-link mee te sturen. 

Krijg je als makelaar van jouw klanten een bedankje in de vorm van een cadeau of een mail? Vraag dan vooral of je dit ook met jouw volgers op social media of op de website mag delen.

Weg met de anonieme één-ster-gevers

Op 28 mei is er een nieuwe wet ingegaan die bedrijven beter beschermd tegen nep reviews. Dit houdt onder andere in dat je op de website een review policy moet hebben staan wanneer je met een reviewtool op je website werkt. In de policy geef je aan hoe je nep-beoordelingen tegengaat. Je mag ook geen slechte recensies verwijderen tenzij je kan vertellen waarom de beoordeling fake is. Staat er op je website een doorgelinkte review-tool van een andere website (zoals Funda), dan mag dat alleen wanneer je kan verzekeren dat alle reviews echt zijn. Voor Funda geldt dat beoordelingen enkel geplaatst kunnen worden door woning(ver)kopers die zich hiervoor hebben aangemeld. Zo ontstaan er geen spam en nep reviews die niet kloppen. 

Bonus: Jouw eigen recensietool 

Deel al jouw reviews van onder andere Google, Funda en Facebook met onze recensietool op jouw website. We hebben immers net verteld hoe cruciaal ze eigenlijk zijn voor je makelaarskantoor om nieuwe leads/klanten binnen te slepen. Met onze tool zorg jij ervoor dat jouw potentiële klanten op alle belangrijke momenten in de ‘journey’ (lees: wanneer ze je blog lezen, op de verkooppagina zitten of een woningwaarde test invullen) de ervaring van anderen lezen. Inclusief een review policy natuurlijk ;-) Dit biedt voor de klant die op jouw website komt net even dat extra beetje meerwaarde om te zien hoe anderen jouw services hebben ervaren en trekt ze sneller over de streep om ook hun huis bij jou te verkopen. 

recensietool OGonline

 

Reviews zijn mega belangrijk voor de beslissing van een verkoper en koper. Haal met onze tool al jouw reviews overzichtelijk en duidelijk naar je website, en overtuig je potentiële klant nóg sneller om voor jou te kiezen. Onze front-enders staan al klaar om hem ook op jouw website te bouwen. Neem voor de recensietool contact met ons op!

Nooit meer een update missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de nieuwste tips en trends

Cheatsheet

Leuk dat je de cheatsheet wilt downloaden. Laat je gegevens achter en wij sturen hem via de mail jouw kant op!

Je bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Mijn gegevens
Ik ken ogonline via
recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Door op verzenden te drukken geef ik OGonline toestemming om mijn persoonsgegevens te gebruiken om contact met mij op te nemen. Onze privacy statement is hierop van toepassing.

Afspraak maken

Zet de eerste stap naar een betere online zichtbaarheid en maak kennis met ons team. Vraag nu meer informatie aan via dit formulier.

Je bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Ik heb interesse in
Mijn gegevens
Ik ken ogonline via
recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Door op verzenden te drukken geef ik OGonline toestemming om mijn persoonsgegevens te gebruiken om contact met mij op te nemen. Onze privacy statement is hierop van toepassing.